Tarih: 2 / Mayıs / 2024 //Sayfa hit sayısı:  3093   

Xanthomonas campestris pv. vitians
Bakteriyel Solgunluk



Hastalık etmeninin genel özellikleri:
Xanthomonas campestris pv. vitians (Brown) Dye bakteriyel hastalik etmeni olup, marul çesitlerinde yaprak leke hastaligini meydana getirir. Bir çok bakteriyel hastaliklar gibi, Xanthomonas campestris pv. vitians da infeksiyon yapabilmesi ve hastaligi olusturabilmasi için serin ve nemli hava kosullarina gereksinim duymaktadir. Hastalik belirtileride özellikle fazla yagis oldugu ya da üstten sulamanin yapildigi alanlarda çok daha fazla yaygin olmaktadir. Su siçramalari ile bakteriyel etmen bitkiden bitkiye oldukca ciddi boyutlarda yayilmaktadir. Bu yüzden hastalik ile mücadele de üstten sulama büyük önem arzetmektedir. Patojenin en önemli ya da primer inokulum kayanagi ise bulasik tohumlardir. Ayrica ardisik sekilde üretim yapilan alanlarda da bulasik bitki artiklari bir üründen diger ürüne hastaligin geçmesinde yardimci olmaktadir. Yetistiricilik yapilan alanlarda bulunan yabanciotlar üzerinde de bakteri epifitik olarak bulunabilir ve yeni sezon ürünlerine bakteriyel etmen buralardan bulasmaktadir. Bakteriyel etmenler bitki dokusuna passif yollardan yani bitkilerde açilan yaralardan ve dogal açikliklardan giris yapmaktadir. Bakterilerin direk enfeksiyon yapma kabiliyetleride bulunmamaktadir.


Hastalık Etmeninin Belirtileri (Simptomları):
Bakteriyel hastaligin ilk belirtileri, özellikle yasli yapraklar üzerinde küçük ve suyla haslanmis gibi lekeler seklindedir. Bu lekeler tipik olarak yaprak damarlari ile sinirlanmakta ve açili bir sekil almaktadir. Hastaligin tipik belirtisi olan bu lekeler hizla siyah bir renge dönmektedir. Hastalik siddetli olarak ortaya çiktiginda, lekeler birlesir ve tüm yapragi sarar ve çökertir. Daha yasli yapraklarda lekeler kurur ve kagtimsi bir yapi alir, fakat lekeler siyah rengini muhafaza eder. Lekeler nadir olarak yeni çikmakta olan yapraklar üzerinde de görülebilir.

Mücadelesi
Kültürel mücadele
1. Dayanikli kültivarlarin kullanimi.
2. Hastaliktan ari tohum ve fidelerin kullanimi.
3. Infekteli bitki artiklari yok edilmeli.
4. Konukçusu olan yabanciotlar ile mücadele edilmeli.
5. Seralarda ya da tarlada hastalan bitkiler uzaklastirilmali.
6. Bitkiler mümkünse üstten sulanmamalidir.
Kimyasal mücadele
Genel olarak bakirli preparatlar hastaligin kontrolü için kullanilmaktadir, fakat bu da kesin çözüm yolu olmamaktadir. Ilaçlama yapilacaksa infeksiyondan önce yapilan ilaçlamalar daha iyi sonuç vermektedir.
Y
Etmenin sitematiğini görmek istiyorsanız etmenin ismini tıklayınız
Xanthomonas campestris pv. vitians
 

Bu sayfanın dizaynı ve tüm içeriği Cahid ÇAKIR tarafından hazırlanmıştır.
Sayfaların en iyi görüntüsü 800 X 600 ekran çözünürlüğünde IE' da görebilirsiniz
Eleştiri ve önerilerinizi bekliyoruz.
e-mail:cahidcakir@bitkisagligi.net